DVD

Tähän ollaan siis tultu.

 

Tämän viikon sunnuntaina Helsingin Olhus Oslossa julkaistaan viimein minun ensimmäinen Stand Up -DVD:ni. Jutut joita on vuosia hiottu ja esitetty sadoilla keikoilla pistetään siis jakoon. On aika antaa tiettyjen juttujen naurattaa vielä viimeisen kerran ja sitten lähteä eteenpäin.

Mutta mitä koomikolle tarkoittaa eteenpäin?

Jo pari vuotta sitten olin alkanut pyöritellä mielessäni ajatusta omasta DVD:stä. Muutamat kollegat olivat tehneet, kukin omalla tavallaan DVD:n ja minulla tuli vahvasti tunne, että jossain kohtaa haluan pistää myös omat jutut nauhalle ja alkaa kehittelemään jotain aivan uutta. Vaihtoehtona olisi ollut tehdä sopimus jonkun tahon kanssa, joka olisi sitten hoitanut kaikki käytännön asiat, järjestänyt kuvauksen, keikan ja markkinoinnin, mutta päätin valita toisin. Päätin tehdä asiat niin että olisin itse puikoissa. Tiesin että tämä tapa sisältää todella paljon enemmän vaivaa ja riskejä, mutta se ei haitannut. Minulle tärkeämpää oli oppimisprosessi. Haluan myös tulevaisuudessa tehdä komiikkaa ammatikseni, ja niinpä mielestäni oli valtava mahdollisuus nähdä koko DVD:n tekoprosessi ideasta valmiiksi tuotteeksi.

Ja voitteko kuvitella, se mikä oli pari vuotta sitten vain hämärä toive ja idea päässäni, on nyt kädessäni. DVD johon olen kasannut koko tämänastisen urani parhaat jutut.

Vuosi sitten kun aloin suunnitella DVD:tä, minulle tuli vahvasti tunne, että tietynlainen aikakausi koomikkona on tullut päätökseen ja oli aika jättää vanha taakseen ja uudistua. En tiennyt, enkä tiedä vieläkään täsmälleen mitä tarkoitan tällä uudistumisella, niinpä olenkin yrittänyt mumista kiinnostuneille jotain ”henkilökohtaisesta setistä” yms. Tarkoitus on mennä johonkin aidompaan, henkilökohtaisempaan paikkaan koomikkona. Haaste ja muutos on aika iso, mutta tiedättekö kun joskus jostain asiasta tulee vain sellainen tunne, että ”aivan sama mitä tapahtuu, mutta tätä minun on tehtävä”? Tällaista tunnetta olen saanut kokea usein, kun olen mennyt lavalle ja puhunut minulle oikeasti tärkeistä asioista.

Luulen, että varmaan kaikki artistit jotka tekevät mitä tekevät täydestä sydämestään kohtaavat taiteellisia kriisejä. Ja jokainen kriisi on mahdollisuus päästä lähemmäs omaa itseään ja lähemmäs sitä mitä jokainen esiintyjä varmasti haluaa. (Eli isoa kasaa rahaa.) Ei vaan, luulen että jokainen esiintyjä pohjimmiltaan haluaa sanoa jotain oleellista elämästä ja löytää yleisön kenelle kertoa sen. Ainakin minä haluan.

Voidaan kai sanoa, että DVD:llä oleva materiaali on minun tähänastinen yritykseni tehdä tuo, ja nyt on aika ottaa askel vielä pidemmälle.

Tähänastinen urani on vienyt minua hienoihin paikkoihin. Olen esiintynyt aikalailla joka puolella Suomea, pienimmissä räkälöissä, meluisimmissa kapakoissa ja toisaalta valtavissa esiintymissaleissa, joissa yleisö haluaa nähdä nimenomaan Stand Uppia ja sitä yleisöä on niin paljon, että jo pieni sana tai ele riittää tuottamaan valtavan naurumyrskyn, jonka esiintyjä tuntee luissaan ja ytimissään.

Paikalleen ei voi kuitenkaan jäädä, vaan on aika kurottaa vielä korkeammalle. Sunnuntaina otetaan taas yksi askel.

Tervetuloa katsomaan.