Lappeenranta

Lappeenrannan Stand Up -festarit käytiin menneenä viikonloppuna. Itselläni oli ensimmäistä kertaa kolme keikkaa kyseisillä festareilla, ja jännitystä loi etukäteen ainakin se, että Noin viikon uutisten takia, aikaa oli jäänyt tosi vähän uuden materiaalin tuottamiselle. Tämän lisäksi joulutauko oli noin kuukauden, eli en ollut vetänyt kunnon pitkää keikkaa pitkään aikaan ennen festareita.

Lähtökohtiin nähden keikat menivät kivasti. Yritin laittaa muutamia uusia juttuja vanhojen juttujen väleihin, ja toki vanhatkin jutut jonkin verran ovat kehittyneet tässä vuoden aikana. Oli miten oli, hirveä polte olisi saada aikaan uutta ja mielellään vähän henkilökohtaisempaa materiaalia. Ongelmana on aika. On vaikeaa olla päivätöissä ja samalla silti tasapainoisesti kehittää uutta materiaalia. Etenkin kun olen huomannut että henkilökohtaisen materiaalin tekeminen on aika erilaista kun tavallisen materiaalin. Suurimpana erona luultavasti se, että perinteisissä hauskoissa jutuissa koomikko tulee yleisön maailmaan, eli lähtee niistä lähtökohdista, jotka 90 prosenttia yleisöstä todennäköisesti jo hyväksyy. Ei välttämättä ole samaa mieltä, mutta hyväksyy että tällainen ajatus on olemassa. Esimerkiksi että ”Suomenruotsalaisen ovat rikkaita purjehtijoita”. Väite ei välttämättä ole totta, mutta kaikki ovat kuulleet väitteen ja siitä on helppoa lähteä tekemään vitsejä. Henkilökohtaisessa materiaalissa koomikon on kuitenkin saatava yleisö raahattua omaan maailmaansa, josta sitten lähdetään vitsailemaan. Ja jos ei yleisö halua tulla, niin ollaan pulassa.

Niinpä olen huomannut, että henkilökohtaisen materiaalinen tekeminen on vähintäänkin todella paljon herkempää kuin tavallisen materiaalin tekeminen. Sama juttu saattaa joskus saada valtavat naurut, joskus taas odottavan hiljaisuuden. Mutta silti, tuntuu että se on sen arvoista, koska sillon voi tulla sanoneeksi jotain aitoa ja oikeaa ja omaperäistä. Jotain jossa kuuluu viitteitä omasta äänestä kliseiden sijaan.

Oman äänen etsiminen jatkuu esimerkiksi tänään Janon treeniklubilla Helsingissä.